Uoči nadolazećeg Svjetskog dana borbe protiv pretilosti, koje se obilježava svake godine 11.10. proučili smo statističke podatke koji ukazuju na činjenicu da je pretilost postala ozbiljan zdravstveni problem u Republici Hrvatskoj, te smo odlučili pružiti što konkretnije informacije i savjete kako spriječiti i smanjiti pretilost.
U Hrvatskoj je evidentirano čak 60% osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, od čega je 20,37% pretilih osoba. Sve te osobe suočavaju se s rizikom nastanka bolesti povezanih s prekomjernom težinom:
- bolestima srca i krvnih žila,
- srčanog i moždanog udara,
- dijabetesa,
- artritisa,
- hormonalnih problema,
- sindroma apneje u snu,
- plućne bolesti,
- bolesti zglobova,
- nekih oblika karcinoma (dojke, maternice, jajnika, bubrega, gušterače, želuca, žuči i žućnog sustava, jednjaka, debelog crijeva, rektuma, prostate).
Statistički podaci nadalje pokazuju da je 66% muškaraca i 75% žena koji su doživjeli moždani udar imalo prekomjernu tjelesnu masu, te da pretilost u dobi od 40 godina smanjuje životni vijek za čak 7 godina!
Moguće je stoga zaključiti da pretilost nije estetski problem, već kroničan zdravstveni problem koji smanjuje kvalitetu života i skraćuje životni vijek.
U Hrvatskoj je evidentirano čak 60% osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, od čega je 20,37% pretilih osoba. Sve te osobe suočavaju se s rizikom nastanka bolesti povezanih s prekomjernom težinom:
- bolestima srca i krvnih žila,
- srčanog i moždanog udara,
- dijabetesa,
- artritisa,
- hormonalnih problema,
- sindroma apneje u snu,
- plućne bolesti,
- bolesti zglobova,
- nekih oblika karcinoma (dojke, maternice, jajnika, bubrega, gušterače, želuca, žuči i žućnog sustava, jednjaka, debelog crijeva, rektuma, prostate).
Statistički podaci nadalje pokazuju da je 66% muškaraca i 75% žena koji su doživjeli moždani udar imalo prekomjernu tjelesnu masu, te da pretilost u dobi od 40 godina smanjuje životni vijek za čak 7 godina!
Moguće je stoga zaključiti da pretilost nije estetski problem, već kroničan zdravstveni problem koji smanjuje kvalitetu života i skraćuje životni vijek.
Pretilost se često naziva bolešću modernog doba, jer je nastala kao posljedica suvremenog načina života koji je iznimno stresan i sjedilački.
Podaci Eurobarometra pokazuju da je čak 65% stanovnika Hrvatske tjelesno neaktivno!
Većinu dana provodimo zatvoreni u uredima i stanovima. Hranimo se brzom hranom koja je rafinirana i bogata zasićenim masnim kiselinama i jednostavnim ugljikohidratima. Često preskačemo obroke tijekom dana, a onda navečer, izgladnjeli i iscrpljeni, konzumiramo velike količine hrane, usporavajući metabolizam. Mnogi (često zbog stresa) konzumiraju alkohol, cigarete i slatkiše.
Pretilost se često naziva bolešću modernog doba, jer je nastala kao posljedica suvremenog načina života koji je iznimno stresan i sjedilački.
Podaci Eurobarometra pokazuju da je čak 65% stanovnika Hrvatske tjelesno neaktivno!
Većinu dana provodimo zatvoreni u uredima i stanovima. Hranimo se brzom hranom koja je rafinirana i bogata zasićenim masnim kiselinama i jednostavnim ugljikohidratima. Često preskačemo obroke tijekom dana, a onda navečer, izgladnjeli i iscrpljeni, konzumiramo velike količine hrane, usporavajući metabolizam. Mnogi (često zbog stresa) konzumiraju alkohol, cigarete i slatkiše.
Sve je to jedan začarani krug iz kojeg se teško izlazi.
Mnogi traže brza rješenja, u obliku raznih agresivnih dijeta i preparata koje obećavaju velike rezultate u nerealno brzom vremenskom roku.
A istina je ta da takve dijete i preparati samo škode zdravlju i produbljuju problem.
Dijete koje eliminiraju čitave grupe prehrambenih tvari (vrlo često u pitanju su masti i ugljikohidrati) su u stvari iznimno opasne po zdravlje, jer naše tijelo treba masti (dakako zdrave masti, i u normalnom omjeru), za proizvodnju i regulaciju hormona, te ugljikohidrate kako bi mišići i mozak bili ishranjeni. Pretjerana konzumacija proteina šteti bubrezima, uzrokuje dehidraciju, crijevne iritacije, nadutost.
Nisu sve masti, ugljikohidrati i proteini isti.
Postoje loše i dobre masti. Loše masti (zasićene i trans masne kiseline) podižu kolesterol u krvi, uzrokuju dijabetes, bolesti srca i krvnih žila, mogu biti kancerogene). Loše masti su sve prerađeni oblici masti, poput margarina i rafiniranih ulja. Nemojte da Vas obmanjuju proizvođači koji takve proizvode reklamiraju zdravima nakon što u njih dodaju vitamine i omega kiseline.
Postoje i loši i dobri ugljikohidrati. Loši ugljikohidrati su svi prerađeni, tretirani ugljikohidrati (npr. bijeli kruh, bijela tjestenina, bijela riža), koji ne pružaju cjelovitu nutritivnu vrijednost, te tijekom probave izazivaju naglo povećanje količine glukoze u krvi (imaju visoke glikemijske indekse - GI). U grupu loših ugljikohidrata spadaju i voćni sokovi, koji imaju visok glikemijski indeks, te ih valja konzumirati u vrlo malim količinama.
Proteini se također mogu podijeliti na dobre i loše za zdravlje. Pod loše proteine koje treba izbjegavati ili konzumirati u manjim količinama su crveno mesto i prerađevine - suhomesnati proizvodi, procesuirano mlijeko i mliječni proizvodi (jer su prepuni hormona i antibiotika kojim su hranjene životinje), te soja. Dobri proteini osiguravaju sve esencijalne aminokiseline bez zasićenih masnih kiselina: riba i morski plodovi, mahunarke i grahorice (slanutak, grah, leća,...).
Tzv. čajevi i mnogobrojni preparati za mršavljenje su u stvari dijuretički preparati, pomoću kojih se intenzivno rješavate vode u tijelu. Korištenjem tih preparata gubite na težini, dok višak problematične masnoće i dalje ostaje u tijelu!
Mnogi ljudi ne razumiju da postoji velika razlika između gubitka težine (težinu mjerite vagom) i gubitka masnoće.
Do gubitka tjelesne težine može doći zbog gubitka mišićnog tkiva (kao rezultat nedostatka tjelesne aktivnosti i dugotrajne redukcijske dijete), vode (kao rezultat konzumacije prirodnih dijuretičkih tvari i raznih proizvodnih preparata), te masti (kao rezultat ispravne prehrane, redovite fizičke aktivnosti).
Vaga mjeri koliko ste težine izgubili, ali vam nikada neće reći što ste točno izgubili. Tu leži problem.
Ugljikohidrati vežu vodu. Ako jedete manje ugljikohidrata izgubit ćete na težini (gubitak vode). Ovo je razlog zašto ljudi gube toliko težine na Atkinsovoj dijeti u prva 2 tjedna: to je uglavnom voda. Naravno, povećavajući unos ugljikohidrata, ponovno ćete se vratiti na svoju težinu (jo-jo efekat).
S druge strane, ispravnom prehranom bogatom kvalitetnim proteinima, ugljikohidratima i mastima, te redovitom fizičkom aktivnosti izgubit će te višak masnoga tkiva a istovremeno dobiti mišiće.
Nema potrebe za izgladnjivanjem. Gladovanje će zapravo usporiti metabolizam.
Fokusiranje na gubitak masnoće pomoći će da vaše tijelo izgleda dobro, a vi da se osjećate odlično. To će vam dati tijelo kakvo želite, bez žrtvovanja zdravlja. Bit ćete mršaviji, ali i zdraviji!
Smanjite tjelesnu masu na račun smanjenja masnog tkiva. 1 kg masnog tkiva odgovara oko 7000 kcal.
Da bismo izgubili 1 kg potkožnog masnog tkiva trebamo unijeti hranom 7000 kcal manje nego što potrošimo dnevnom aktivnošću i bazalnim metabolizmom, odnosno potrošiti dnevnom aktivnošću i bazalnim metabolizmom 7000 kcal više nego što unesemo hranom.
Tjedno je moguće izgubiti do 1 kg potkožnog masnog tkiva. Gubitak tjelesne mase veći od 1 kg tjedno neizostavno je praćen velikim smanjenjem mišićne mase, a ono dovodi do smanjenja bazalnog metabolizma i tim putem do povećanja potkožnog masnog tkiva.
Svaki gubitak tjelesne mase veći od 1/2 kg tjedno dovodi do gubljenja 1 kg mišićne mase na svakih izgubljenih 3 kg potkožnog masnog tkiva.
Osim ispravne prehrane bogate prirodnom, neprocesuiranom i nerafiniranom hranom, i redovite fizičke aktivnosti, preporučujemo još i:
- Kvalitetan, neprekidan san (7 i pol, do 8 sati sna)
koji će regulirati izlučivanje hormona koji reguliraju zalihe masnoća, apetit i metabolizam: grelin i leptin. Grelin je tzv. hormon apetita koji, pojednostavljeno govoreći, govori kada jesti. Ako ste naispavani, tijelo proizvodi veće količine tog hormona i vi ste sve gladniji. Leptin je pak hormon sitosti i on tijelu govori kada su njegove potrebe za hranom podmirene. Neispavani organizam proizvodi manje količine leptina, te tako češće osjećamo glad.
Kao rezultat neispavanosti imamo sljedeću situaciiju: više grelina + manje leptina = debljanje.
Kako bi ste osigurali kvalitetan san, prije spavanja isključite sve električne uređaje, usporite tempo i opustite se, i izbjegavajte kofein, crni čaj, te pretjeranu konzumacije hrane.
- Redovita konzumacija vode radi eliminacije toksina otopivih u vodi
- Visokokvalitetan dodatak prehrani amesyn® Plus koji se po svom sastavu i učinkovitosti razlikuje od svih drugih proizvoda na tržištu
amesyn® Plus je potpuno prirodan tekući dodatak prehrani klinički dokazane učinkovitosti koji doprinosi:
- normalnom metabolizmu: makronutrijenata, masnih kiselina, proteina, ugljikohidrata, glikogena, homocisteina
- normalnoj sintezi proteina,
- održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi.
Proizvod tako na prirodan način djeluje na regulaciju metabolizma svih nutrijenata koje konzumirate putem hrane, pomažući u postizanju zdrave i optimalne tjelesne težine.
Više o učinkovitosti proizvoda pročitajte na slijedećoj stranici: http://www.ibcc.hr/amesynplus.html